Analysis of Capabilities for the Activation ofLocalized Agri-Food Systems: The Case ofCocoa in the Province of Occidente (Boyacá,Colombia)

Abstract

<p>The territorial innovation systems (TIS) require proposing actions that lead to strengthening the capacities of the local actors to activate localized agri-food systems (SYAL). The objective of the research has been the evaluated capacities for knowledge management (KM) that can condition the activation of the SYAL. A multi-criteria model was developed and subjected to estimation with experts, and in its evaluation a choice experiment was used to evaluate the capacities for the CG stakeholders SYAL of cocoa in the western province of Boyacá, Colombia. The low performance of individual capacities for reciprocity, agreement, trust, and solidarity, as well as communication as an organizational capacity of producer organizations, merit the design of actions to strengthen them that lead to the activation of the SYAL.</p>
PDF (Spanish)

References

Aranda Camacho, Y. (2015). Productos agroalimentarios e identidad del territorio: un modelo de decisión para orientar la selección de sellos de origen (tesis de doctorado). Universidad de Córdoba (España). http://hdl.handle.net/10396/12927

Boucher, F. (2012). De la AIR a los SIAL: reflexiones, retos y desafíos en América Latina. Agroalimentaria, 18(34), 79-90.

Boucher, F. & Reyes, J. A. (2016). El enfoque SIAL como catalizador de la acción colectiva: casos territoriales en América Latina. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 25(47), 11-37.

Cardona, H. (2006). Contribuciones del capital social en la conformación de sistemas regionales de innovación para el desarrollo. Revista Tecnológica, 17(2006), 43-70. https://doi.org/10.22430/22565337.513

Cirad-SAR. (1996). Systèmes agroalimentaires localisés: organisations, innovations et développement local, orientations et perspectives. Cirad-SAR.

Cuéllar-Gálvez, D., Aranda-Camacho, Y. & Mosquera-Vásquez, T. (2018) A Model to Promote Sustainable Social Change Based on the Scaling Up of a High-Impact Technical Innovation. Sustainability 10, 4532. https://doi.org/10.3390/su10124532

Dávila, J. C. (2013). Capacidades organizacionales: dinámicas por naturaleza. Cuadernos de Administración, 26(47), 11-33. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=20531182002

Departamento Nacional de Planeación (DNP). (2023). Bases del plan nacional de desarrollo 2022-2026: Colombia potencia mundial de la vida. DNP. https://colaboracion.dnp.gov.co/CDT/portalDNP/PND-2023/2023-03-17-bases-plan-nacional-desarrollo-web.pdf

Forman, E. & Peniwati, K. (1998). Aggregating Individual Judgments and Priorities with the Analytic Hierarchy Process. European Journal of Operational Research, 108(1), 165-169. https://doi.org/10.1016/S0377-2217(97)00244-0

Fournier, S. & Muchnik, J. (2012). El enfoque SIAL (Sistemas Agroalimentarios Localizados) y la activación de recursos territoriales. Agroalimentaria, 18(34), 133-144. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=199222712011

Gertler, M. S. & Wolfe, D. A. (2004). Local Social Knowledge Management: Community Actors, Institutions and Multilevel Governance in Regional Foresight Exercises. Futures, 36(1), 45-65. https://doi.org/10.1016/S0016-3287(03)00139-3

Gobernación de Boyacá. (2020). Plan departamental de extensión agropecuaria 2020-2023. https://www.minagricultura.gov.co/ministerio/direcciones/PublishingImages/Paginas/PDEA/Boyaca.pdf

Gómez, W. A., Aranda-Camacho, Y. & Barrientos, J. C. (2020) Analytical model to assess the functionality of small farmers’ organizations. Economía Agraria y Recursos Naturales -EARN-, 20(1): 7-35. https://doi.org/10.7201/earn.2020.01.01

Gordon, S. (2006). Confianza, reciprocidad y asociatividad: ¿relación indispensable para el desempeño institucional? Estudios Sociológicos, 24(71), 397-421.

Grass, J. F., Cervantes, F. & Palacios, M. I. (2016). Elementos metodológicos para el fortalecimiento del enfoque de Sistemas Agroalimentarios Localizados (SIAL). Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 13(1), 63-85. https://doi.org/10.22231/asyd.v13i1.279

Louviere J. J., Flynn T. N. & Carson R. T. (2010). Discrete Choice Experiments Are Not Conjoint Analysis. Journal of Choice Modelling, 3(3), 57-72. https://doi.org/10.1016/S1755-5345(13)70014-9

Machado, A. (2000). El papel de las organizaciones en el desarrollo rural. Ponencia presentada en el Seminario Internacional, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá, Colombia, 22-24 de agosto. http://biblioteca.clacso.edu.ar/gsdl/collect/co/co-021/index/assoc/D14366.dir/machado.pdf

Machado, A., Salgado, C. & Naranjo, S. (2013). Territorios para el desarrollo de las sociedades y economías campesinas. En L. G. Garay, R. Bailey, J. Forero, F. Barberi, C. Ramírez, D., Suárez M. & Perry, S. (eds.). Reflexiones sobre la ruralidad y el territorio en Colombia. Problemáticas y retos actuales (pp. 67-86). Oxfam.

Nussbaum, M. (2011). Creating Capabilities. The Human Development Approach. Harvard University Press. https://doi.org/10.4159/harvard.9780674061200

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO). (2021a). Marco estratégico de la FAO para 2022-2031 aprobado por la Conferencia en junio de 2021. FAO. https://www.fao.org/3/cb7099es/cb7099es.pdf

Parra, J. E. (2010). Pedagogía del emprendimiento: conceptualización y lecciones de una experiencia. Ecoe Ediciones.

Parra, J. E. (2016). Gestión del conocimiento y desarrollo rural con enfoque territorial: universo temático. En C. A. Ramírez, M. C. Hernández, F. Herrera & A. Pérez (2016), Gestión territorial para el desarrollo rural: construyendo un paradigma (pp. 229-252). RED GTD-Conacyt.

Parra, R., Puyana, R. & Yepes, F. (2021). Análisis de la productividad del sector agropecuario en Colombia y su impacto en temas como: encadenamientos productivos, sostenibilidad e internacionalización. Fedesarrollo. https://www.fedesarrollo.org.co/sector-agropecuario/a4264121-28c0-40fe-8672-0a6ccbbed13f

Perea, C. & Charry, A. (2023). Caracterización de la cadena de valor del cacao en Boyacá. Reporte técnico proyecto Clima-Loca. DeSIRA-CGIAR. https://cgspace.cgiar.org/bitstream/handle/10568/129899/report.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Perry, S., Barberi, F. & Garay, L. (2011). Propuestas de política pública para el desarrollo de la economía campesina en Colombia. En Reflexiones sobre la ruralidad y el territorio en Colombia (pp. 367-441). Problemáticas y Retos Actuales.

Pineda, A. (2018). El cacao: una apuesta para la transformación del territorio en el Occidente de Boyacá (trabajo de grado). Universidad Externado de Colombia. https://bdigital.uexternado.edu.co/handle/001/681

Putnam, R. D. (2000). Bowling Alone: The Collapse and Revival of American Community. Simon and Schuster. https://doi.org/10.1145/358916.361990

Ramírez, C. J., Robledo, J. & Aguilar, J. (2020). Trust Networks and Innovation Dynamics of Small Farmers in Colombia: An Approach from Territorial System of Agricultural Innovation. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias. 52(2), 253-266. http://www.scielo.org.ar/pdf/refca/v52n2/v52n2a20.pdf

República de Colombia. (2017, diciembre 29). Ley 1876 de 2017: por medio de la cual se crea el Sistema Nacional de Innovación Agropecuaria y se dictan otras disposiciones. DO 50461.

Requier-Desjardins, D., Boucher, F. & Cerdan, C. (2003). Globalization, Competitive Advantages and the Evolution of Production Systems: Rural Food Processing and Localized Agri-Food Systems in Latin-American Countries. Entrepreneurship & Regional Development, 15(1), 49-67. https://doi.org/10.1080/08985620210144983

Rodríguez Pinzón, N. Y. (2019). La gestión social del conocimiento para la activación de los sistemas agroalimentarios localizados: estrategias para el caso de cacao de la provincia de occidente de Boyacá. Universidad Nacional de Colombia. https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/77016

Saaty, T. (1994) Fundamentals of Decisions Making and Priority Theory with the Analytic Hierarchy Process. RWS Publications.

Sabourin, E, Grisa, C, Maluf, R. & Eloy, L. (2022) Abordagens em termos de sistemas alimentares e território no Brasil. En C. Grisa, E. Sabourin & L. Eloy (eds.), Sistemas alimentares e territórios no Brasil (pp.13-33). Editora da UFRGS.

Sepúlveda, S., Rodríguez, A., Echeverri, R y Portilla, M. (2003). El enfoque territorial del desarrollo rural. IICA.

Socodevi. (2020, mayo 7). El cacao es el sabor de la esperanza. Socodevi.org. https://socodevi.org/es/cacao-sabor-esperanza/

Torres, G. & Larroa, R. (2012). Sistemas Agroalimentarios localizados: identidad territorial, construcción de capital social e instituciones. UNAM.

Zambrano, K., Jaramillo, L., Mejía, M. & Arango, G. (2013). Desarrollo local basado en conocimiento e innovación: caso Agrópolis del Norte. Journal of Technology Management & Innovation, 8(1), 105-117. http://dx.BBdoi.org/10.4067/S0718-27242013000300039

Keywords

Knowledge management
capabilities
collective action
territorial innovation systems