Mashua (cubio) as a Sustainable Production Alternative in Urban Agriculture Settings in Bogotá

Abstract

<p>Mashua (Tropaeolum tuberosum) is a native plant species that offers possibilities of added value as an alternative for agroindustrial production reconversion for small producers in the fragile ecosystems of the high Colombian mountain, as well as for the urban inhabitants of Bogotá. Like other Andean roots and tubers, mashua has a great nutritional richness superior to traditional agricultural products. The results indicate good performance of the species in adverse edaphoclimatic conditions, tolerance to attacks by pests and diseases, as well as excellent quality and productivity of the harvested product. Production was greater using organic fertilization, different from conventional chemical fertilizer treatments that only provide three essential elements: nitrogen, phosphorus, and potassium. This study demonstrates the wide possibilities of this species to be included as a sustainable production alternative that is low cost and friendly to the environment</p>
PDF (Spanish)

References

Agencia de Noticias UN. (2014). Cubio, ibia y ruba, tubérculos marginados en lista de la FAO. Recuperado de http://www.agenciadenoticias. unal.edu.co/nc/ndetalle/pag/2/article/ cubio-ibia-y-ruba-tuberculos-marginados-enlista- de-la-fao.html

Barriga, L. y Leal, D. (2011). Agricultura urbana en Bogotá. Una evaluación externa participativa. Bogotá: Universidad del Rosario. Recuperado de http:// repository.urosario.edu.co/bitstream/handle/ 10336/2880/53067834-2012.pdf?sequence=1

Clavijo, N. (Ed.) (2014). Tubérculos andinos: conservación y uso desde una perspectiva agroecológica. Bogotá: Pontificia Universidad Javeriana

Clavijo, N. y Pérez, M. (2014). Tubérculos andinos y conocimiento agrícola local en comunidades rurales de Ecuador y Colombia. Cuadernos de Desarrollo Rural, 11(74), 149-166. http://dx.doi.org/10.11144/Javeriana. CRD11-74.taca

Conpes Social 113. (2008). Política Nacional de Seguridad Alimentaria y Nutricional (PSAN). Bogotá: Departamento Nacional de Planeación. Recuperado de https://www.minsalud. gov.co/Documentos%20y%20Publicaciones/ POL%C3%8DTICA%20NACIONAL%20 DE%20SEGURIDAD%20ALIMENTARIA% 20Y%20NUTRICIONAL.pdf

Figueroa, C. (1997). Caracterización morfológica y evaluación agronómica preliminar de 37 de entradas de mashua (Tropaeolum tuberosum R. & P.) del banco de germoplasma de la UNALM y una especie silvestre (tesis de maestría). Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú. Recuperado de http://repositorio.lamolina. edu.pe/handle/UNALM/1787?show=full

García, J. (1994). Respuesta a la fertilización completa de dos variedades de nabo (Tropaeolum tuberosum) en el municipio de arcabuco Boyacá (tesis de grado). Universidad Pedagógica y Tecnológica de Tunja, Colombia

Global Environmental Facility, Banco de Desarrollo de América Latina, Programa de las Naciones Unidas para el Ambiente, Fondo Biocomercio y Corporación PBA. (2013). Análisis sectorial: arracacha y tubérculos andinos en Colombia 2012-2013. Recuperado de http://biocomercioandino.org/wp-content/ uploads/2014/10/2.ANALISIS-SECTORIAL- ARRACACHA.pdf

Lara, A. (2008). Agricultura urbana en Bogotá: implicaciones en la construcción de una ciudad sustentable (tesis de grado). Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá. Recuperado de: https:// javeriana.edu.co/biblos/tesis/politica/tesis125. pdf

Manrique, I., Arbizu, C., Vivanco, F., Gonzales, R., Ramírez, C., Chávez, O. et al. (2013). Tropaeolum tuberosum Ruíz & Pav.: colección de germoplasma de mashua conservada en el Centro Internacional de la Papa (CIP). Lima: Centro Internacional de la Papa

Moreno, D. (2015). Diseño de un modelo agroempresarial para el programa de agricultura urbana en la localidad de Engativá en la ciudad de Bogotá (tesis de maestría). Universidad de La Salle, Bogotá

Mujica, S., Jacobsen, S., Izquierdo, J. y Roca, W. (2000). Potencialidades de los cultivos andinos menos estudiados para su adecuado aprovechamiento mediante la biotecnología. Recuperado de http://infoagro.net/shared/docs/ a5/cproandinos2.PDF

Osorio, J., Uribe E. y Molina, L. (2006). Cerros, humedales y áreas rurales. Recuperado de http://www.lablaa.org/blaavirtual/faunayflora/ cerros/areas.htm

Ramos, M. (2002). El rol de los cultivos marginales en la seguridad alimentaria. La Paz, Bolivia: Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura

Rivera, R. (1995). Cultivos andinos en el Perú: investigaciones y perspectivas de su desarrollo. Lima: Minerva

Rodríguez, G. (1999). Identificación de posibilidades de acondicionamiento y trasnformación de raíces y tuberculos autóctonos: arracacha (Arracacia xanthorriza), ñame (Discorea Sp.), ulluco (Ullucus tuberosus), ibia (Oxalis tuberosa) y cubio (Tropaeolum tuberosum). Recuperado de http://digitool. gsl.com.mx:1801/view/action/singleViewer. do?dvs=1453820595046~47&locale=es_ES&- VIEWER_URL=/view/action/singleViewer. do?&DELIVERY_RULE_ID=10&frameId= 1&usePid1=true&usePid2=true

Suquilanda, M. (2008). Producción orgánica de cultivos andinos. Manual técnico. Recuperado de http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/ mountain_partnership/docs/1_produccion_organica_ de_cultivos_andinos.pdf

Urresta, B. (2010). Evaluación del valor nutricional de la harina de mashua (Tropaeolum tuberosum) en dietas para pollos de engorde. Recuperado de http://bibdigital.epn.edu.ec/ bitstream/15000/2062/1/CD-2866.pdf

Valle, M. (2017). Caracterización morfológica y fenología en variedades de Tropaeolum tuberosum (mashua) de interés medicinal (tesis de grado). Universidad Técnica de Ambato, Cevallos, Ecuador. Recuperado de http://repositorio. uta.edu.ec/jspui/bitstream/123456789/26125/1/ Tesis-164%20%20Ingenier%C3%ADa%20 Agron%C3%B3mica%20-CD%20495.pdf

Keywords

Colombia
mashua (cubio)
Andean products
Andean tubers and roots